Wat is een AI bestand?

Een AI bestand (Adobe Illustrator) is een bestandstype waarin vector bestanden worden opgeslagen. Het belangrijkste kenmerk van een AI bestand is dat het onbeperkt vergroot en verkleind kan worden zonder verlies van kwaliteit. Dit bestandsformaat wordt ook vaak omschreven als .ai.

In deze afbeelding is het verschil tussen een pixel bestand en AI bestand duidelijk te zien.

Tegenhanger van AI: pixel bestand

Een pixel bestand (zoals een JPG en PNG) is de tegenhanger van een AI. Het grootste verschil tussen deze twee is dat een pixel bestand blokkerig wordt bij het uitvergroten. Een AI afbeelding kan onbeperkt vergroot worden zonder dat er kwaliteitsverlies optreed.

Waarom heb ik een AI nodig?

Omdat een AI scherp blijft bij het uitvergroten, zijn ze vaak vereist voor drukwerk. Dit is handig voor het bedrijf waar je bijvoorbeeld je kleding laat drukken. De drukkerij kan zelf je bestand verschalen, zonder dat deze onscherp wordt. Met een AI ben je dus verzekerd van hoge kwaliteit drukwerk.

Een AI bestand is vaak vereist voor drukwerk zoals flyers, kleding, banners, auto bestickering en grote billboards.

Ik heb een AI, maar deze is toch niet scherp, hoe kan dit?

Dit komt doordat het eigenlijk een pixel bestand is, wat als een AI is opgeslagen. Op deze manier veranderd alleen de bestandstype (van bijvoorbeeld PNG naar AI). Het belangrijkste veranderd niet; de opbouw van het bestand. Dit blijft in pixels in plaats van in vectoren. In onderstaande video kun je zien hoe wij dit voor je kunnen oplossen.

AI bestand maken

Een AI bestand maken kan op verschillende manieren. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen.

Illustrator

Adobe Illustrator is speciaal gemaakt om AI bestanden te maken (wij gebruiken het ook). Een korte uitleg.

Open het bestand dat je wilt maken in Illustrator. Teken het bestand handmatig na. Dit houd in dat je elke vorm in de afbeelding overtrekt en opvult met een kleur.

In deze afbeelding is een AI bestand te zien wat gemaakt is in Adobe Illustrator.

Voordelen

• Het resultaat is uitstekend.
  • Je kunt de AI aanpassen.
  • Je kunt het bestand opslaan in de drie meest gebruikte vector bestandsformaten: AI, EPS en PDF.

Nadelen

• Het kost (veel) tijd om een bestand na te tekenen.
  • Je moet eerst leren werken met Illustrator voordat je een bestand kan natekenen.
  • Adobe Illustrator kost geld.

AI bestand laten maken voor een vaste prijs

Heb je geen tijd om zelf een AI te maken? Laat dit dan maken door een specialist, zoals ViaVector. Voor logo’s hebben we een vaste prijs. Klik hier voor meer informatie.

Online

Een AI kun je niet online maken. Dit kan alleen met Adobe Illustrator.

Photoshop

Een AI bestand maken in Photoshop kan helaas niet. Hiervoor moet je echt Illustrator gebruiken.

AI bestand openen en bewerken

Adobe Illustrator is het hoofdprogramma dat wordt gebruikt voor het openen en bewerken van AI bestanden.

CorelDraw kan ook worden gebruikt om AI bestanden te openen en te bewerken door de onderstaande procedure te volgen:

1. Start het CorelDraw programma
  2. Kies bestand, en vervolgens op ‘Open’
  3. Zoek naar het AI bestand dat u wilt openen
  4. Selecteer het bestand
  5. Bewerk en bewaar het bestand.

Andere software die met Adobe Illustrator Artwork-bestanden kan werken:

• Adobe’s Acrobat
  • Adobe Photoshop
  • Adobe After Effects
  • ACD Systems Canvas
  • Serif Draw Plus
  • Cinema 4D

Gratis AI bestand openers zijn onder andere:

• Inkscape
  • Scribus
  • ideaMK Ai Viewer
  • sK1

AI bestanden kunnen ook worden geopend in Windows. Ze zijn compatibel met Windows 10, Windows 8 en Windows 7. Wil je een AI met een Mac openen, dan heb je Mac OS 10.14, MacOS 10.13 of MacOS 10.12 nodig.

Gratis offerte

Voor logo’s hanteren we een vaste prijs. Klik voor meer info.